Vælg den rigtige størrelse cykeldæk | Guide fra Alex Cykler

Vælg den rigtige størrelse cykeldæk | Guide fra Alex Cykler

Hvilken størrelse cykeldæk skal man vælge?

Kort sagt kan man sige, at størrelsen på de dæk, du vælger, skal passe til din cykel. Derfor anbefaler vi, at du først kigger på, hvilken en cykel du har, og derefter fokuserer på størrelse i (indre) diameter og derefter kigger på bredden. Du kan rimelig nemt finde ud af, hvilken størrelse der er mest optimal til netop din cykel.

Da cykeldæk betegnes som en reservedel, er det primære stadig din cykel. Der er dog forskel på, hvilke egenskaber de forskellige typer af dæk har, og ofte hænger typen sammen med størrelsen.

De mindste cykler har ofte også de mindste dæk, og cykler, der f.eks. er beregnet til maratonkørsel, har typisk de største dæk.

Hvis du er en ganske almindelig person, der blot bruger din cykel som transportmiddel, skal du gå efter dæk i størrelsen 28 tommer. Hvis din cykel er speciel, er du velkommen til at kontakte os for at få vejledning i forhold til, hvilke dæk der er mest optimale.

Er du derimod en habil cykelrytter, der kører lange ture for motionens skyld, har du formentlig en landevejscykel, en racercykel eller en mountainbike. Mountainbikes er dog ikke kun til bakket terræn, og da vi i Danmark ikke har ret mange bjerge, må mountainbikeryttere nøjes med at køre i kuperet eller fladt terræn.

Hvis du leder efter dæk til mountainbikes, så finder du et bredt udvalg af denne størrelse og type af dæk. Vi forhandler også et stort udvalg af andre dæktyper og størrelser her på vores webshop, men hvis ikke du finder den størrelse eller type dæk, du har brug for, er du velkommen til at kontakte os.

Nye dæk som den gamle type er det nemme valg

Uanset om du selv monterer de nye dæk på dine cykelfælge eller får en anden til det, skal du sikre dig, at du har de rette mål. Når du køber en cykel fra ny, medfølger der fælge, dæk og eventuelt slange, og du kan dermed nemt vælge at udskifte dine dæk til nogle tilsvarende. Så skal du ikke selv i gang med at måle og gætte på, hvilken dækstørrelse, der passer.

Vær dog opmærksom på, at hvis den cykel du har, er købt som brugt, kan der i mellemtiden være blevet monteret andre dæk end de oprindelige. Da cykeldækkene trods alt skal passe på fælgene, og da fælgene trods alt skal passe til cyklen, er der grænser for, hvor meget større eller mindre de nye dæk kan være.

Hvis vi antager, at du har haft din cykel fra ny, og der ikke er blevet skiftet dæk eller fælge, så kan du roligt købe dæk med de samme mål. Du finder de to mål ved at kigge på cykeldækkene. På dækkene vil der – alt andet lige – være angivet to mål: nemlig et for diameteren og et for dækbredden.

Når du køber nye dæk med disse angivne mål, er du sikker på, at dækkene passer på din cykel.

Du kan dog også vælge at gå lidt op eller ned i dæktykkelse, så længe deres bredde passer på fælgene, og så længe de kan køre rundt. OBS: Du bør dog ikke vælge dæk, der er bredere end fælgen.

Hvis du eksempelvis gerne vil have bredere dæk på din citybike, så den bliver mere terrængående, kan du enten selv afmontere flere dele på din cykel, eller også kan du få hjælp af en cykelkyndig person, der også kan rådgive dig om, hvad fordelene og ulemperne er ved at udskifte dele på din cykel.

Diameter og bredde på cykeldæk – to vigtige mål

Der er to forskellige mål at tage højde for, når man køber cykeldæk. Både diameteren og bredden er nemlig vigtige mål i forhold til, om dækket passer på fælgen. Det er muligt, at du kan montere andre fælge på din cykel, så du kan gå efter tyndere eller bredere cykeldæk, men det vigtigste er, at cykeldækkene kan dreje rundt (at der er plads mellem forgaflens stænger), og at cyklens dæk ikke går på en eventuel cykelskærm.

De to mål er typisk angivet i millimeter, og hvis de følger den europæiske standard ETRTO (European Tire and Rim Technical Organization), så vil der eksempelvis stå 29X2.30. I dette tilfælde er størrelsen på dækket angivet i tommer. Det vil sige, at dækket er 29 tommer i diameter og 2,30 tommer i bredden.

Hvis du har smalle dæk, vil den indre dækbredde også være smal. Ifølge Schwalbes tabel er det nemlig kun visse kombinationer mellem dækbredde og den indre dækbredde, der er mulige. Eksempelvis vil et dæk på 40-41 millimeter kun kunne have en indre dækbredde på 17 til 23 millimeter, hvor Schwalbes anbefalinger går op til 27 millimeter.

Hvad angår cykeldækkets diameter, skal du være opmærksom på, at målene angår dækkets indre diameter. Det vil sige, at de skal have samme størrelse som fælgen. Et 28-tommersdæk kan derfor være betydeligt større end 28 tommer, hvis det er et stort dæk til eksempelvis en mountainbike. Det kan derfor være en god idé både at kigge på dækkets indre og ydre diameter.

Ofte vil der på dækket også være angivet, hvor mange bar (hvor stort lufttryk) dækket er optimalt til. Enten står målet både i PSI og bar, eller også er det kun angivet i den ene type. 1 bar er lig med 14,5 PSI, og lufttrykket i cykeldæk ligger typisk på 50-75 PSI.

Det er værd at bemærke, at modsat hvad man måske skulle tro, kan lufttrykket i cykeldæk være højere end i bildæk. Bildæk er typisk på 30 PSI (2 bar).

Hvis du gerne vil vide meget mere om lufttryk i cykeldæk, kan du læse vores blogindlæg om dæktryk for cykler.

Hvilke cykeldækstørrelser findes der?

Som nævnt i indledningen findes der mange forskellige cykeldækstørrelser, men typisk hænger størrelsen sammen med typen af cykel. Børnecykler har f.eks. en meget lille indre diameter (kun op til 24 tommer), og cyklerne med de største dæk kan være op til 29 tommer (eller mere).

Hvis din cykel eksempelvis er en ganske almindelig citybike, er dækkets størrelse i diameter formentlig 28 tommer. Men hvis du har en specialcykel af enhver art og ikke ved, hvilken størrelse dæk du skal vælge – det kan f.eks. være, hvis angivelsen af størrelsen på dækket er slidt af – så vil vi gerne hjælpe dig med at finde ud af, hvilken type, størrelse og bredde dæk, der er mest optimal til din cykel.

I listen nedenfor kan du se størrelsen for dæk angivet i tommer og deres typiske cykeltype:

  • 12-24: Børnecykler, løbecykler og foldecykler
  • 26-27,5: Almindelig størrelse til mountainbikes
  • 28: Den mest almindelige dækstørrelse til bl.a. citybikes og landevejscykler
  • 29: Oftest brugt til mountainbikes men kan også bruges til racercykler og mountainbikes

Du kan dog sagtens have en voksencykel med små dæk, og du kan også sagtens have en almindelig citybike med ualmindeligt store dæk. Det kommer helt an på, hvor store dæk der kan monteres på den cykel, du har, og det kommer også an på dine præferencer.

Hos Alex Cykler kan vi ikke blot hjælpe dig med cykelreparationer men også med at udskifte dele på din cykel. Det kan være, at du gerne vil have smallere dæk på din citybike, så du også kan bruge den som racercykel. Vi rådgiver dig gerne om, hvad muligheder er for den cykel du har.

Den rette dækstørrelse til forskellige typer af cykler

Som sagt afhænger dækstørrelsen ofte af typen af cykel, men det behøver ikke være tilfældet. Du kan dog gå ud fra, at din cykel formentlig skal have dæk på 28 tommer, hvis det er en voksencykel af touringtypen. At det er en touringcykel vil sige, at det er en god allroundcykel, der både er god til lange og korte ture, og som har brede dæk for godt vejgreb samt god affjedring. Det vil altså sige, at du både kan køre på fladt terræn – eksempelvis på cykelstier i byen – og at du også vil kunne køre i naturterræn.

Hos Alex Cykler forhandler vi et bredt udvalg af dæktyper, og da dækstørrelsen typisk afhænger af typen af cykel – og dermed af de ønskede dækegenskaber – er vores sortiment inddelt efter type og ikke dækstørrelse. Når du har valgt en dæktype, kan du derefter sortere ud fra dækstørrelse.

Da vi har et stort udvalg af cykeldæk og andet cykeltilbehør, finder du sikkert netop de dæk, du gerne vil have.

Generelt kan man sige, at du skal gå efter smalle cykeldæk med lidt mønster, hvis du gerne vil køre stærkt, og at du skal gå efter mediumbrede dæk med almindeligt mønster, hvis du gerne vil bruge cyklen til kørsel i byen. Hvis du er mere til at køre i bakket terræn i alt slags vejr og måske også kører i mudder, så skal du gå efter mountainbike-dæk i form af MTB-dæk eller fatbike-dæk.

Cykeldæk ud fra cykelkategori

Vores udvalg af dæk og andet cykeltilbehør spænder bredt. Vores udvalg af cykelreservedele omfatter bl.a. racerdæk og MTB-dæk. Da vi har så stort et udvalg af reservedele til cykler, vil du stort set kunne bygge din egen cykel fra bunden – hvis du har modet på det.

Vores underkategorier af cykeldæk er opdelt som følger:

Racerdækkene er perfekte til racercykler, hvor det er vigtigt, at dækkene er så smalle som muligt, sådan at du får en mindre luftmodstand og kan køre lidt hurtigere. Vores udvalg omfatter både foldedæk og almindelige dæk (dæk med slange), og vi forhandler også dæk uden slange (tubeless).

City-dækkene omfatter alle dæk, der har godt vejgreb og en mediumstørrelse, hvad angår bredden. Nogle af dækkene er med refleks, hvilket øger cykelrytterens sikkerhed i trafikken.

MTB-dækkene er underinddelt i størrelser, og det er 26 tommer, 27,5 tommer og 29 tommer. MTB-dæk er kendetegnet ved, at de har et særligt godt vejgreb, som så til gengæld går ud over farten. Jo bredere dækkene er, og jo dybere dækmønsteret er, jo bedre står cyklen fast, men det betyder også mere friktion, hvilket gør MTB-dæk uegnede til racercykler.

Gravel-dæk – også kaldet cross-dæk – er et rigtig godt valg, hvis du har brug for alsidige dæk til din terrængående cykel. Dækkene er nemlig ofte meget mønstrede og brede, hvilket betyder, at de har et godt vejgreb på f.eks. mudder og vådt græs.

Kategorien dæk 8" til 26" omfatter kort sagt dæk, der måler fra 8 til 26 tommer. Da dæk op til 26 tommer maksimalt går op til små mountainbikedæk, vil du altså kunne finde dæk til bl.a. barnevogne, børne- og juniorcykler samt el-løbehjul og ladcykler.

Den sidstnævnte kategori i listen ovenfor er dæk og slanger til de såkaldte 'fatbikes'. Kort sagt er fatbikes mountainbikes med ekstra brede dæk. Disse dæk er specielle, da de typisk kun er på 20 til 26 tommer.

Kontakt os hvis du har en almindelig cykel, som du gerne vil have 'ualmindelige' dæk til. Så gør vi vores bedste for at hjælpe dig. Du kan ringe eller skrive til os. Eksempelvis kan du bruge vores kontaktformular, men du kan også komme forbi et af vores værksteder. Du finder vores butikker i København S og Kastrup.

Find de rigtige cykeldæk hos Alex Cykler

Forhåbentlig kan du finde de helt rigtige dæk til din cykel her på vores webshop. Hos Alex Cykler går vi højt op i at håndtere dæk, slanger og andet tilbehør korrekt. Derfor kan du også være sikker på, at dine nye cykeldæk ikke er blevet møre. Vi opbevarer nemlig cykeldækkene tørt og væk fra solen.

Forhåbentlig er du blevet klogere på, hvilke cykeldæk der er mest optimale til din cykel rent størrelsesmæssigt. Men hvis du er usikker på, hvilken størrelse du skal vælge, eller gerne vil vide mere om dæktyper og fordele og ulemper ved de forskellige dæk, er du velkommen til at skrive til os.

Hvis du kort beskriver, hvilken en cykel du har, og hvad målene er på dækkene (fælgene), kan vi formentlig hjælpe dig med at vælge nye dæk og eventuelt slanger.

Du kan kigge på alle de cykeldæk, som vi forhandler. For at kunne se konkrete produkter skal du vælge en underkategori. Men ved at kigge på hvordan billederne for hver dækkategori ser ud, kan du forhåbentlig finde frem til, hvilken kategori der er den rigtige for dig. Hvis du har en almindelig citybike, anbefaler vi, at du kigger på city-dæk, men du kan også kigge på f.eks. gravel-/cross-dæk.

Vi hjælper dig, når cyklen driller

Har du en cykel, der skal have skiftet dæk, gør vi det gerne for dig. Vi tilbyder nemlig ikke kun salg af cykler online, for vi har også fysiske butikker, hvor du kan komme forbi og få repareret din cykel eller for eksempel få udskiftet dækkene.

Mange cykelhandlere og online webshops forhandler både cykler og reservedele til cykler, og det gør vi også her hos Alex Cykler.

Hos Alex Cykler er vi vilde med cykelsport, cykler og cykeltilbehør og -reservedele. Vores virksomhed har eksisteret siden 2008, og siden da har vi fået masser af erfaring med køb og salg af cykler samt reparationer. Vi har en afdeling i København S og en afdeling i Kastrup. På begge adresser tilbyder vi cykelreparation. Det er oftest i form af lapning af cykeldæk, og det kan vi klare fra dag til dag.

Du kan sagtens bestille nye dæk på vores webshop og så komme hen med både dæk og cykel. Så udskifter vi gerne dækkene for dig. Hvis du har mod på selv at udskifte dine gamle cykeldæk med de nye, så kan du måske have glæde af at se instruktionsvideoer på YouTube, der viser, hvordan man udskifter cykeldæk.

Både lapning af cykelslangen og udskiftning af dæk kræver, at man tager dækkene af. Dog kan man nøjes med at tage dækket delvist af, hvis man skal lappe en punkteret slange. Hvis ikke du er til instruktionsvideoer, kan du i stedet læse vores blogindlæg om, hvordan man lapper en cykel.

Vi tror på, at hjælp til selvhjælp gør underværker, så derfor vil vi gerne hjælpe dig godt i gang, sådan at du selv kan lappe din cykel. Hvis du selv har mod på at skifte dækkene, så skal der ikke ret meget mere til, end hvis du lapper en cykel. Du skal nemlig have begge sider af cykeldækket af fælgen og ikke blot nøjes med den ene side.

Hvis du enten ikke har hænderne skruet godt på, eller hvis du bare gerne vil slippe for at bøvle med udskiftning af cykeldæk, er du velkommen til at lade os klare det. Kontakt os hvis du gerne vil have en pris på, hvad det vil koste at få skiftet dæk.

Hvis du har nogen spørgsmål til cykeldæk eller andet, der har med cykler at gøre, så kan du ringe til os på telefonnummer 3135 2270 eller sende os en e-mail på [email protected]. Hvis du ringer på telefonnummeret, der er nævnt her, får du fat i vores webshopafdeling. Du kan også ringe til en af vores fysiske butikker. Telefonnummeret for vores butik i Kastrup er 3254 2270, og telefonnummeret for butikken i København S er 3257 2270.

Relaterede produkter
Cube dæk til 16, 20, og 24 tommer
Cube dæk til 16, 20, og 24 tommer
Fra 139,00 DKK Vejl. pris 169,00 DKK
Schwalbe Rocket Ron 29 x 2,10 - Foldedæk
Schwalbe Rocket Ron 29 x 2,10 - Foldedæk
Special Price 269,00 DKK Vejl. pris 299,00 DKK
Schwalbe Pro ONE 700 x 25c - Foldedæk - Evolution Line
Schwalbe Pro ONE 700 x 25c - Foldedæk - Evolution Line
Special Price 498,00 DKK Vejl. pris 599,00 DKK
Simon F.

Editor