Hvordan fungerer cykelgear? | Læs hvordan på Alex Cykler

Hvordan fungerer cykelgear? | Læs hvordan på Alex Cykler

Hvordan fungerer gear på en cykel?

Når en cykel skifter gear ubesværet, og du får den rigtige (ønskede) modstand, når du træder i pedalerne, så virker din gearskifter formentlig perfekt. Hvis den derimod hakker, når du vil skifte gear, eller hvis det er for hårdt at træde i pedalerne, når det går op ad bakke, selvom du har sat cyklen i laveste gear, så er det et tegn på, at du ikke har nok gear på din cykel, eller at det ikke er de rigtige.

I denne artikel vil vi starte med at forklare, hvordan gearene på en cykel fungerer. Så hvis du gerne vil blive klogere på din cykel og dens gear, og hvordan det at skifte gear på en cykel virker, kan du få stillet din nysgerrighed her.

En cykel kan indstilles, sådan at cykelhjulene kører enten kortere eller længere, når du træder i pedalerne. Det gøres ved, at kæden på cyklen driver baghjulet via kabler, når pedalerne kører rundt. Dette gælder for de traditionelle gearskiftere. Disse kaldes også mekaniske gear. Det er både indvendige og udvendige gear, der fungerer på denne måde.

Der findes også automatiske gear, som blandt andet ses på nogle elcykler og eldrevne ladcykler. Det automatiske gear på denne form for cykel er indvendigt, og det drives i stedet ved, at cyklisten indstiller det ønskede antal pedalomdrejninger.

Sidst men ikke mindst er der også trinløse gear på eldrevne cykler, og der foregår gearskiftet ved, at man bruger et drejegreb på styret.

Skiftet mellem de forskellige gear for disse to sidstnævnte typer er ubesværet og glidende, hvilket giver en god køreoplevelse.

Pris på cykler kontra antal af gear

Gammeldags cykler kunne være lavet helt uden gear, og da de også ofte var tungere end moderne cykler, kunne de være ret hårde og svære at køre på, når det gik op ad bakke.

I dag har mange cykler mindst tre gear. Denne type af cykel har gerne fra tre til otte gear, og den type er almindelig for folk, der bor i byen og kører i nogenlunde fladt terræn.

Når det så er sagt, så findes der stadig moderne cykler uden gear eller blot to. Nogle foretrækker disse cykler på trods af, at der ikke er mulighed for flere gearskift, men det er formentlig, fordi denne type cykel er simplere og ofte også billigere.

I dag er cyklister privilegerede ved at have flere gear, selvom cyklen ikke har været dyr. Man kan dog sagtens give mange flere penge for en cykel, der skal bruges til professionelle cykelløb eller til sport. Her vil man ofte se cykler med mange flere gear, og priserne på denne type cykel kan nemt komme op over 10.000 kroner. En dyr cykel vil typisk have mange flere gear end en citybike, og det kan eksempelvis være en cykel med 30 gear, og som koster omkring 13.000 kroner.

 

Fordele ved at have flere gear

Som du kan se ud af ovenstående afsnit om pris vs. antal gear, så må du forvente, at en cykel er dyrere, hvis den har flere gear. Der kan dog være undtagelser, og du kan være heldig at finde et godt tilbud på en cykel med mange gear, ligesom du kan finde enkeltgearscykler til en relativt høj pris.

Hvad du foretrækker, ved du bedst selv, men som udgangspunkt vil vi mene, at det kun er en fordel at have flere gear. Jo flere gear, jo bedre, efter vores mening, da du dermed har større mulighed for at indstille cyklen til præcis den modstand, du ønsker.

Netop af ønsket om at have flere gear som professionel cykelrytter eller som en, der elsker at cykle stærkt og i varierende terræn for motionens skyld, så er det oplagt at vælge en cykel med mange gear. Hvis din gamle/nuværende cykel godt kunne trænge til en opdatering, så er det muligt, at du kan udskifte gearet på din cykel og dermed få flere gear, end du havde før.

Hvor mange gear skal der være på din cykel?

Vi vil gerne hjælpe dig med at finde ud af, hvilket antal gear der er optimalt til dig og din cykel. Her kommer vi med en oversigt over gearing og eksempler på geartal. Så kan du forhåbentlig finde ud af, hvor mange gear din cykel skal have for at passe til dine behov.

Geartallene i nedenstående oversigt er ikke antallet af gear, din cykel skal have. Det er derimod et udtryk for din cykels gearing. Jo stejlere terræn du kører i, jo lavere skal gearingstallet være.

  • Maks. 60: Til kørsel i bjerge
  • Fra 60 til 72: Let at træde i pedalerne i kuperet terræn
  • Fra 72 til 84: Til almindeligt/fladt terræn
  • Over 84: Hårdt at træde i pedalerne (perfekt hvis du kører ned ad bakke og ikke vil have pedaler, der pisker rundt)

Du finder din cykels gearing ved at kigge på tre forskellige tal:

  • Diameteren på dit forhjul (i tommer)
  • Antallet af tænder på den forreste klinge (ved pedalerne)
  • Antallet af tænder på gearhjulet bagtil (ved bagkransen)

Du dividerer antallet for tænder på klingen med antallet af tænder for bagkransen og ganger med hjulets diameter. Så får du din cykels geartal. Et eksempel kunne være for en cykel med 42 tænder på den forreste klinge, 16 tænder bagtil og en hjuldiameter på 28 tommer. For den cykel vil geartallet være 74.

Cykler uden gear vil formentlig have et geartal på cirka 80. Det giver mening, at den ligger cirka midt i gruppen til almindeligt/fladt terræn.

Skal du vælge indvendige eller udvendige gear?

Om du skal vælge indvendige eller udvendige gear kommer an på, om du foretrækker noget, der er let at vedligeholde men er svært at komme til, da det netop er lukket inde. Både tandhjulene og udvekslingen er beskyttet i navet, hvilket er godt til det barske og kolde vintervejr her i Danmark. En ulempe ved indvendige gear er dog, at noget af energien går tabt, da man skal holde stille for at skifte gear.

Udvendige gear er optimalt til folk, der kører for motionens skyld og godt kan lide at køre i varieret terræn og også gerne over længere distancer, da denne type cykel er mere sporty og ofte lettere end cykler med indvendige gear. Det giver cyklisten mere fart og gør det nemmere at køre op ad bakke. Til gengæld kræver udvendige gear mere vedligeholdelse og rengøring, da tandhjul, udveksling etc. ikke er lukket inde og dermed bliver beskidt og påvirket af vejret.

Hos Alex Cykler kan du få de gear, du vil have

Vi hjælper dig gerne med at finde ud af, hvilken type gear der vil passe dig. Hvis du har spørgsmål til vores produkter, er du velkommen til at ringe eller skrive til os. Du kan eksempelvis bruge vores kontaktformular.

Hos Alex Cykler forhandler vi et bredt udvalg af reservedele til cykler, og vi reparerer også gerne cykler på et af vores to værksteder. Derudover forhandler vi også hele, nye cykler i forskellige prisklasser. Hvis du er på udkig efter reservedele i form af gear til din cykel, så er du havnet på den helt rigtige webshop.

Vi forhandler både gearskiftere, ligesom du også kan købe en ny forskifter eller bagskifter her hos os. Vi forhandler bl.a. produkter fra Shimano, Sram, Microshift og Bike Attitude.

Relaterede produkter
Sram Gearsæt 7 gear - Gearskifter kabel clickbox
Sram Gearsæt 7 gear - Gearskifter kabel clickbox
Special Price 209,00 DKK Vejl. pris 349,00 DKK
Drejegreb Shimano Nexus 7 gear + wire
Drejegreb Shimano Nexus 7 gear + wire
Special Price 109,00 DKK Vejl. pris 139,00 DKK
Shimano SL-M315 - 7 Speed Skiftegreb inkl. kabler
Shimano SL-M315 - 7 Speed Skiftegreb inkl. kabler
Special Price 129,00 DKK Vejl. pris 149,00 DKK
Simon F.

Editor